Spitser met zonsopgang

2012, begin oktober, de hertenbronst is weer voorbij, er is nog een beetje 'nabronst'. Het is nog vroeg, en ik heb aanzit genomen ergens op een mooi plekje waar ik in tegenlicht kan fotograferen. Terwijl ik de zon op zie komen, zie ik opeens iets bewegen in het veld. Een snelle blik door de zoeker van mijn camera levert de aanblik op van de kop van een spitser die speurend om zich heen kijkt. Met een korte draai aan de telelens zoom ik een stukje uit zodat de opkomende zon mooi in beeld komt, en druk ik een paar keer af. Wat een sfeer zeg! Dit zijn zeker de mooiste foto's die ik tot dan toe gemaakt heb. De spitser is alweer verdwenen, het moment is voorbij. Later zie ik in de nabewerking ook nog een hinde staan die halverwege de heuvel staat en helemaal opgaat in het landschap. Die heb ik weggeshopt om dat ik de foto zonder de hinde mooier vind. Terugdenkend aan dit moment kan ik er nog steeds van nagenieten.

Spitsers zijn 1-jarige edelhert mannetjes die hun naam danken aan hun eerste, spitsvormige gewei. Zodra de hertenbronst voorbij is, trekken de grote herten weer terug naar hun eigen leefgebied. Het kan echter voorkomen dat er een hinde niet 'beslagen' is, en nog een later eisprong krijgt. Op dit soort momenten hopen de jonge herten, en dan proberen ze hun kans te pakken. De mannen en de vrouwen leven het hele jaar door gescheiden, behalve tijdens de bronsttijd. Spitsers leven wel hun eerste jaar bij de hindes.