Een mooie afsluiting

 

Tijdens de hertenbronst heb ik afgelopen jaar een paar ochtenden in het bos door kunnen brengen. In het donker zoek ik  een mooi plekje op met een goed uitzicht en een beetje kans op herten, en dan verstop ik me onder mijn camouflage. Dan begint het lange wachten. Terwijl het donker langzaam plaatsmaakt voor het licht, doen de herten en de bosuilen wie er het hardst kan roepen. Bij het eerste daglicht geeft de bosuil het op. De herten zijn nog een paar uurtjes actief. Soms hoor ik de geweien op elkaar kletteren. Dat klinkt alsof iemand een paar stokken tegen elkaar aan slaat, maar dan harder. Soms breken de stukken eraf door het geweld! Bij de eerste schemering komt er een familie wilde zwijnen voor me langs, ik zie alleen de silhouetten, en hoor het geruis van hoeven door het hoge gras. Dan gebeurt er een paar uur lang niet zoveel. Langzaam verdooft het geburl van de herten, en ik ben al aan het accepteren dat deze ochtend niet echt een groot succes is qua foto's. 

Rustig pak ik al mijn spullen in de rugzak, en aanvaard ik de terugweg. Alleen de camera met de telelens heb ik niet ingepakt. Het is me wel eens gebeurt dat ik dit wel deed, en op de terugweg toch nog iets moois tegenkwam. Dat is balen wanneer je de camera al ingepakt hebt! Het bleek maar goed ook, want verderop zag ik toevallig deze geweidrager door het bos lopen, en die had mij nog niet in de gaten! Snel ben ik een stukje verderop tussen de struiken gaan zitten, de lensvoet rustte op mijn knie. Na een klein poosje kwam het edelhert tevoorschijn, en op het moment dat hij op een mooi plekje liep, begon ik te fotograferen. Nieuwsgierig naar dat geklik keek het hert een keer mijn kant op, en draaide zijn kop weg om verder te lopen. Snel maakte ik een geluid waardoor het hert nog een keer mijn kant op keek, en snel makte ik nog een paar beelden. Deze beelden waren mooier, want tussen de vorige beelden zat net een stengel Amerikaanse Vogelkers voor zijn kop. Daarna liep het hert echt weg, en ik was erg blij met deze ontmoeting. Dat maakte mijn ochtend echt een stuk mooier!