Nieuw leven.

 

Alles gaat door, ook in de natuur. Nog maar een half jaar geleden zou je jezelf nog afvragen: "Gaat dit nog goed komen", na die lange droge periode! De Amerikaanse eik stootte al z'n eikels af nog lang voordat ze volgroeid waren. Vele jonge dieren legden het loodje bij gebrek aan voedsel, en in sommige gevallen moesten moederdieren hun naar melk vragende kalfjes afstoten omdat ze niets meer te geven hadden. Dit heb ik zien gebeuren, het was hartverscheurend. Verder was de grond op veel plekken bedekt met dode heidestruiken, verbrandde bosbes, en waar niet gesproeid werd, zag je de haagdennen iedere dag bruiner worden. Wanneer er geen regen meer zou komen voor de herfst, zou de complete 'mast' (eikels, beukennootjes, etc.) verloren gaan. Juli bleek achteraf de droogste maand sinds de metingen geweest te zijn!

Gelukkig kwam rond 8 augustus die regen uiteindelijk wel, en zorgde voor een overdaad aan eikels van de inlandse eik. Die eikels waren ook nog eens veel groter als normaal, en de bossen werden overspoeld met miljoenen kilo's eikels. De sterk vermagerde 'bosbewoners' konden hierdoor weer aansterken, en zeer goed de winter doorkomen. Nu het voorjaar voor de deur staat, en overal het nieuwe leven zich weer begint aan te dienen, zie je weldoorvoede dieren in het bos. 

Tijdens een lange tocht door het bos stuitte ik op een flink aantal frislingen. Het bleek om een dubbele familie zwijn te gaan, want later bleek dat er twee moeders verderop lagen te ronken. Het kleine gespuis van ongeveer een week oud was druk bezig met het verkennen van de omgeving, toen ze plotseling een natuurfotograaf tegenkwamen. Nu ben ik wel gewend om wild te fotograferen, maar dit kon ik toch nauwelijks wild noemen. Die jonge beestjes waren nog helemaal niet wild! Ongeveer 10 minuten lang dartelden ze vlakbij mij rond, en ik kon ze goed benaderen, en plat op mijn buik, vanuit de hand fotograferend, het ene kopportret na de andere familiefoto makend. Dit ging zo door totdat de zwijntjes tevreden waren, die hoorden ineens een grom van één der moeders, die blijkbaar geen toestemming verleend had voor deze 'shoot'. 

Uiteindelijk ging het hele zooitje ongeregeld er in rap tempo vandoor. Ik denk dat ik de foto's maar per postduif moet laten bezorgen later.